боурьныи


боурьныи
БОУРЬНЫИ (13*) пр.
1.Относящийся к боурѩ:

рече [господь] призъва мѩ и избавихъ тѩ. оуслышахъ тѩ въ таинѣ боурьнѣ. СбТр XII/XIII, 157; не потерпѣша боурьны˫а тѩгости, зане коварьства и кормьчьстви˫а имъ не бы(с). (τοῦ χειμῶνος) ГА XIIIXIV, 98а; будуть знаме(н)˫а на д҃ни и на годы. и на лѣта знамени˫а же бывають. свѣтилникома тѣма. бурна˫а оутѣше||нь˫а в дождьвна˫а оужнѩ˫а же и сѣверна˫а взвѣ˫ани˫а. или протѩжены˫а налогы бурѩми Пал 1406, 17аб; боурьна˫а средн. мн. в роли с.:

коръмъчи˫а. и ратаеве... прорѣчють. дождевна˫а и боурьна˫а и оутишеньѥ. и ˫аснъ аеръ боудоущь. (χειμῶνας) ПНЧ XIV, 125г;

||=предназначенный для защиты от бури:

пловоуще въ тишинѣ и боурныѥ пристрои готовы имѣють (πρὸς τὸν χειμῶνα) Пч к. XIV, 58.

2. Бурный, резкий, стремительный:

i пакы наиде на н˫а боурьна˫а рѣка и огньны˫а вълны. СбТр XII/XIII, 35; Аще бо въ д҃нь. или в нощь. вь˫алица или вѣтръ. и възгнѣтить ѡгнь... аще ли съхранi(л). будеть. нас но д҃хъ буренъ нападеть ѡгнь. и пожьжеть ѡкрестнѩ˫а сусѣды. и храмы. ˫ако внезапу бывшю. да не ѡсудитьсѩ. ЗС XIV, 27 об.; бурнии же вѣтри — грѣхотворении помысли КТур XII сп. XIV, 21; мѣлко бѡ ѥсть. [рыбам] i мѡгуть възмутити бурнии вѣтри. МПр XIV, 35 об.; напрасно же д҃хъ буренъ дъхну. и тогѡ ра(д) произиде ѡгнь не осудить(с). Там же, 193; и корабльникъ в морѣ въздвизающюсѩ. бѣду видѩ шествие ѡставлѩеть. но къ будущему прiѡбрѣтенью взира˫а дерзаеть на множаишии путь. волнъ же и д҃ха бурна. (καταιγίδων) ФСт XIV, 149г; на грѣшники огнь ||=сѣру д҃хъ буренъ. ГБ XIV, 42бв; Велеславнии моужи, ˫акоже бɤрнии вѣтри, велико потоплениѥ творѩть. (οἱ σφοδροί) Пч к. XIV, 58.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.